Tuesday, January 12, 2010

Piyano Kursu


Piyano Kursları

Tuşlu çalgılar sınıfına giren piyano, ilk olarak 1711 yılında Bartolomeo Cristofori tarafından Floransa kentinde yapıldı. Çalgının adı italyanca "hafif ve güçlü" anlamlarına gelen "piano e forte" nin önce birleştirilmesinden (pianoforte) sonra da kısaltılmasından (piano) ortaya çıktı. Çalgıya bu adın verilmesinin nedeni, daha önce kullanılan tuşlu çalgıların gürlük değişimlerine olanak sağlamaması, piyanoda ise bu değişimlerin gerçekleştirilebilmesiydi. Piyanonun atası, mekanizmasıyla ve ses özellikleriyle çalgının ilkeli sayılabilecek klavikord'dur.

Piyano için ilk kez 1770 yılında Muzio Clementi eser yazdı. Besteci aynı zamanda piyanonun teknik olanaklarını inceleyerek çalma ve yorumlama üzerine çalışmalar yaptı. Eğitim amaçlı alıştırmalar yazarak piyanonun çalma tekniğini ilerletti. Clementi'den sonra birçok besteci piyanonun olanaklarını geliştirici çalışmalar yapmaya devam etti.

Yedi buçuk oktava yakın ses aralığı ile teknik ve yorum açısından tek kişilik bir orkestrayı andıran çalgının icadı müziğe önemli bir katkı sağlamıştır.

Piyano, teknik olanakları ve ses hacmi dolayısıyla temel bir enstrümandır. Çok sesli müziğin anlaşılması ve icrasında kuşkusuz piyanonun çok önemli ve ayrıcalıklı bir yeri vardır.

Kaliforniyalı iki araştırmacı Dr. Shaw ve Dr. Rauscher, piyano eğitimi alan çocukların özellikle matematik ve fen

dallarında daha başarılı olduklarını gözlemlemişlerdir. Bu araştırma, müziğin aynen matematik ve satranç gibi yüksek beyin fonksiyonları gerektiren bir uğraş olduğunu ortaya koymakta ve alınan piyano eğitiminin sinirleri eğiterek beyin korteksindeki algısal gelişmeyi arttırmakta olduğunu kanıtlamıştır.

Alınan piyano eğitimi, kişinin kulak gelişimini, tonal duygu oluşumunu, müzikal algılamasını geliştirir ve seçici bir müzik dinleyicisi olmasını sağlar.

Piyano çalışmalarımız küçük yaşlardan itibaren her yaş gurubuna yönelik olarak yapılmaktadır. Konusunda uzman eğitmenlerimiz dünya piyano literatürünün seçkin örnekleri ve teknik çalışma metotları ile oluşturulmuş bir eğitim programını uygulamaktadırlar.

Bilgi İçin 0266 312 3 312 begin_of_the_skype_highlighting              0266 312 3 312      end_of_the_skype_highlighting bilgi@tarlakusu.com


No comments:

Post a Comment