Tuesday, April 27, 2010

"Gülseren Kayalı Kitabı" Özkan Eroğlu

"Gülseren Kayalı Kitabı"  Organik Studyo da Satışta!
Gülseren Kayalı Kitabı, diğer adıyla Mitos-Epos Yazıları, bir sanatçının ötekiben'lerini ortaya koymaya çalışan bir çabadır. Ötekiben konusunu iki kısımda ele alan kitapta, "mitos" başlığı altında, ele alınan kırk resmin içeriği ile ilgili deneme yazıları yer alırken, "epos" başlığı altında ise, söz konusu resimlerin biçimleriyle ilgili değinmeler bulunmakta.
"Mitos" başlığı altında, kırk adet kompozisyondaki kırk imgenin, kimlik çözümlemeleri gerçekleştirilmekte, tek tek her resim bu yönde değerlendirilmektedir. "Epos" başlığı altındaki alt başlıklarla da kitap iyice geliştirilmektedir. Bu başlıklar, kitabın içeriği açısından önemlidir ve sırasıyla şöyledir: "tek renkli arka plan önünde imge", "deformasyona tabi olma", "karanlıktan aydınlığa-aydınlıktan karanlığa", "sadece yüz-yüz ile başka uzuv", "imgeye yakınlaşma-imgeye normal bir mesafede kalma", "somuttan yana soyutlama-soyuttan yana soyutlama", "dışavurum/boya şiddeti", "çizgi yoğunluğu", "biçimsel başkalaştırma".
Kitabın amacı ile ilgili Özkan Eroğlu da, adeta bir sonuç gibi, şunları belirtmeden edemiyor: "Mitoslar biraz daha hayalleri, idealleri ortaya çıkarıyor. Eposlar ise biçimlerle ilişkilendirildiği için, daha gerçeklere dönük. Bu ayrım, her biri Gülseren Kayalı'nın da ta kendisi olduğunu iddia ettiğim betimlemelerinde kendini, hem de direkt, çeşitli durumların dışavurumu olarak ortaya koymaktadır. Kayalı'nın kendi 'ben'inden hareketle, 'ötekiben'lerine ulaşmasını sağlayan ve burada ele aldığımız oldukça kapsamlı bir devresinin, seçilmiş kırk adet çalışmasında, bazı saptamaları görmüş ve irdelemiş olduk".
Özkan Eroğlu, Studio Peinture, Aralık 2003, 94 sayfa

Tarlakuşu Organik Studyo ismetpaşa mahallesi cumhuriyet Caddesi no:53 Ayvalık 0266 312 3 312

No comments:

Post a Comment